De mythe van Achilles

De Ilias van Homerus vertelt het verhaal van Achilles. Het is verdeeld in drie delen, het ontstaan, de gevolgen en de bevrijding van de wrok.

Het eerste deel van de Ilias gaat het over het ontstaan van de wrok van Achilles.
Agamemnon had als oorlogsbuit het meisje Chryseïs gekregen. Chryseïs was de dochter van een priester van Apollo, Apollo werd boos en strafte de Griekse legers. Er is negen dagen pest onder de mannen en Agamemnon doet niets. Achilles is hier niet blij mee, hij neemt het initiatief. Dit is goed, maar het is ook meteen zijn ondergang. Agamemnons eer wordt gekrenkt en Agamemnon eist dat Achilles zijn oorlogsbuit afstaat. Nu is ook Achilles' eer gekrenkt en hij is woedend. Achilles trekt zich samen met zijn mannen terug. Hij kan zijn woede niet meer beheersen en het slaat om in wrok. Agamemnon is echter niet de enige die hier last van heeft, ook de andere Grieken merken het. Maar Achilles heeft zichzelf er het ergste mee, hij gaat zich eenzaam voelen.

Het Tweede de van de Ilias, gaat over de gevolgen van de wrok van Achilles.
Als Achilles zich terug trekt uit de strijd, krijgen de Trojanen de overhand. Patrokles, Achilles' beste vriend, bedenkt een plan om de Trojanen weer terug te dringen. Hij overtuigt Achilles zijn uitrusting te lenen, de Trojanen zullen hem aanzien voor Achilles en bang worden. Patrokles sneuvelt dan in de strijd met Hektor. Achilles wordt overmand door verdriet en zijn wrok voor Agamemnon slaat om in wrok jegens Hektor. Hij mengt zich in de strijd en de volgende dag vecht hij met Hektor, Achilles wint. Hij bindt Hektors lichaam achter zijn strijdwagen en sleept hem mee op zijn triomftocht. Het is goed dat Achilles op kwam voor Patrokles, maar hij onteerd Hektor door hem mee te slepen op zijn triomftocht. Hierdoor lijkt het dat Achilles niet alleen wraak wil voor de dood op zijn vriend, maar ook zijn schuldgevoel probeert te verdringen.

Het derde deel van die Ilias gaat over de bevrijding van de wrok van Achilles.
De dood van Hektor geeft Achilles geen bevrijding. Hij blijft verdriet houden en bindt Hektor achter zijn wagen om drie rondes te rijden rondom het graf van Patrokles. Dit roept de woede van Apollo op. Hij spreekt de andere goden toe en Zeus stemt in. Hermes brengt Priamus, de vader van Hektor, naar Achilles' tent. Daar pakt Priamus Achilles' handen en kust ze, hij kust de handen van de moordenaar van zijn zoon. Priamus herinnert Achilles aan zijn eigen vader en de herinnering hieraan geeft hem bevrijding. Achilles stemt in het lichaam van Hektor terug te geven en Priamus gaat terug naar Troje.

Het verhaal stopt wanneer Priamus de begrafenis van Hektor organiseert. Hieruit blijkt dat de Ilias geen verhaal over de Trojaanse oorlog is, het is een verhaal over de strijd die in elke mens woedt, tussen zelfbeheersing en zelfverlies, tussen maat kunnen houden en mateloos zijn, tussen cultuur en natuur.

Uit het verhaal van Achilles leren we dat iemand niet groots is omdat hij onverslaanbaar is of omdat je in moreel opzicht gelijk hebt.  Je bent pas groots als je de kracht hebt mee te voelen met een ander, ook als die ander een vijand is.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb